Skip to content

Gaatje vullen

Iedereen krijgt er ooit in zijn leven mee te maken: een gaatje in de tand of de kies.

Wanneer tandbederf is verwijderd, blijft er ruimte over in een tand. Dit is een gaatje.

De gaatjes in de tanden en/of de kiezen ontstaan door bacteriën in de tandplak. Indien u last heeft van een gaatje in de tand of de kies, moet je dit gaatje vullen met een vulling. Een vulling zorgt ervoor dat klachten worden voorkomen en dat u weer goed kunt kauwen. Wanneer er sprake is van een gaatje (tandbederf), kan er gevoeligheid ontstaan bij het drinken van koude of warme dranken. Bij Mondzorg Irene kunnen wij u van de klachten af helpen. Denkt u last te hebben van een gaatje en bent u benieuwd naar de behandeling van een gaatje vullen? Dan informeren wij u graag.

Gaatje vullen
4B4B1862

Behandeling gaatje vullen

Voor het plaatsen van vullingen gebruiken we diverse soorten materialen. De meest voorkomende is composiet. Bovendien heeft u bij het vullen van uw gaatjes de keuze om voor verdoving te kiezen om de behandeling geheel pijnloos te ervaren. Allereerst slijpen we het tandbederf, ook wel het gaatje, weg. Daarna controleren we met een cariës detector of er nog ergens anders cariës achter zijn gebleven. Om de vulling aan de tand of de kies te laten hechten, moet het tandoppervlak droog zijn. Het tandoppervlak maken we droof met behulp van een afzuiger en wattenroller of een rubber lapje. Het composiet moeten we goed hechten, daarom wordt de tand of de kies eerst behandeld met een zuur. Daarna brengen we een hechtlaag aan. Vervolgens brengt de tandarts het composiet aan en wordt het uitgehard door belichting. Als laatst werken we het oppervlak van de vulling af, zodat uw kies weer vertrouwd aanvoelt.

Hoe ontstaat een gaatje in de tand of de kies?

Er komen allerlei stoffen in uw speeksel, omdat u de hele dag door eet en drinkt. Het speeksel zit vol met bacteriën. Daarbij zorgt het eten voor het ontstaan van tandplak. De bacteriën veranderen de eetresten in zuur. Hierdoor ontstaat er een zuurstoot die het glazuur kan aantasten en ontstaan er beginnende gaatjes. Als er sprake is van een gaatje, is het mogelijk dat het zuur het tandbeen aantast. Daarom is het aan te raden om een gaatje in de tand of de kies zo snel mogelijk te laten vullen. U kunt namelijk van uw gaatjes afkomen door middel van vullingen. Het is mogelijk dat gaatjes pijnlijk aanvoelen. Dit kan vooral voorkomen tijdens het kauwen van etenswaren. Daarentegen kunt u daar ook geen last van hebben. Hierom is het belangrijk dat u op controle afspraken komt bij de tandarts dat u uw tanden goed poetst. 

4B4B1922

Gaatje vullen bij Mondzorg Irene

Denkt u te maken te hebben met een gaatje en wilt u daarom graag uw gaatje vullen bij Mondzorg Irene?Ons team staat voor u klaar! Wij zijn gespecialiseerd in tandheelkunde en zorgen voor het behouden van een gezond gebit. Indien u nog vragen heeft over de behandeling, kunt u contact opnemen via ons contactformulier. Bij Mondzorg Irene zorgen wij ervoor dat u een goede mondgezondheid behoudt!

Onze behandelingen

Wortelkanaal

Periodiek mondonderzoek

Voor de juiste mondzorg is het belangrijk om ieder halfjaar ter controle…

Ontstoken-tandvlees

Ontstoken tandvlees

Wanneer u last heeft van bloedend tandvlees en uw tandvlees…

Tools

Parodontitis

Loopt u al enige tijd rond met ontstoken tandvlees zonder dit te laten…

U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen, onder andere voor wortelkanaalbehandelingen, facings, vullingen, tanden bleken en het plaatsen van kronen. Bovendien besteedt ons team extra aandacht en tijd aan het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts of andere tandheelkundige zorgvragen. Dit geldt voor zowel jong als oud. Wij besteden namelijk ook aandacht aan kindertandheelkunde. Kinderen zijn vanaf 2 jaar welkom om hun melkgebit te controleren bij de kindertandarts. Op deze manier raakt een kind op jonge leeftijd al vertrouwd met de tandarts en worden eventuele problemen op tijd gesignaleerd en aangepakt. Ook mondzorg voor ouderen is erg belangrijk. Het is voor hen van belang om een goede mondgezondheid te hebben, omdat zij gevoeliger zijn voor ontstekingen en aandoeningen. Zij behoren dan ook tot een kwetsbare groep. Daarnaast is het ook mogelijk dat u last kunt krijgen van ernstige klachten. Voordat u een bezoek wilt brengen aan de spoed tandarts, kunt u hier meer daarover lezen.

Onze patiënten aan het woord...

Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten