Skip to content

Wortelkanaalbehandeling

Vaak is hevige kiespijn de aanleiding voor een wortelkanaalbehandeling. Dit komt doordat het levende deel van de tand of de kies zo ontstoken is dat de zenuw verwijderd moet worden. Alleen op deze manier kan de pijn stoppen en worden verdere ontstekingen voorkomen.

Een ontstoken wortelkanaal merk je vaak door hevige kiespijn.

De kroon en de wortels bevinden zich onder het tandvlees in de kaak. In iedere wortel loopt een kanaal en dit is het wortelkanaal. In het wortelkanaal zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Het levend weefsel noemen we ook wel de pulpa. Wanneer dit weefsel is ontstoken of ontstoken is geweest, wordt er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd door de tandarts.

Veelvoorkomende oorzaken van ontstoken wortelkanaal zijn: tandbederf, een lekkende vulling of tandbreuk.

1K9A7712

De behandeling

Tijdens de behandeling maken we een röntgenfoto om te kijken hoe de wortels lopen. Vervolgens wordt u verdoofd en plaatst de tandarts een cofferdam/rubberdam. Dit is een rubberen lapje dat ervoor zorgt dat de tandarts op een schoon werkgebied werkt doordat de kies wordt geïsoleerd. De tandarts boort dan de kies open. Het ontstoken weefsel en de zenuw worden dan met vijltjes uit het kanaal gehaald. Vervolgens spoelt de tandarts de kies met een desinfecterend middel. Hierna vult de tandarts de schoongemaakte kanalen op met rubberen stiftjes en sluit de kies vervolgens met vulling. Na het reinigen van de wortelkanalen, kan er napijn voorkomen. Dit kan enkele dagen aanhouden. Met een goede pijnstiller onderdrukt u de napijn.

De behandeling plannen we meestal in twee afspraken. Tijdens de eerste behandeling krijgt de kies een tijdelijke vulling. Bij de tweede afspraak gaat de tandarts de kanalen en kies opvullen. De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen dat behandeld moet worden. Vaak duurt een behandeling een half uur tot anderhalf uur.

ontstoken wortelkanaal

Kosten

De kosten voor een wortelkanaalbehandeling zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze prijzen hanteren wij uiteraard ook in onze praktijk. De kosten van een wortelkanaalbehandeling verschillen echter per persoon. Bent u benieuwd naar de kosten van een wortelkanaalbehandeling? Dan kunt u meer lezen over de kosten voor een wortelkanaalbehandelingen op deze pagina: kosten wortelkanaalbehandeling.

Wortelkanaalbehandeling bij Mondzorg Irene

Ervaart u kiespijn en denkt u dat u een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan? Het team van Mondzorg Irene staat voor u klaar! Wij zijn gespecialiseerd in tandheelkunde en kunnen u helpen bij het wegnemen van de pijn. Wij voeren diverse behandelingen uit, waaronder een wortelkanaalbehandeling. U kunt contact met ons opnemen via onze contactpagina. Het behouden van een gezond gebit kan bij Mondzorg Irene, want onze experts staan altijd voor u klaar!

1K9A7722

Onze behandelingen

Wortelkanaal

Periodiek mondonderzoek

Voor de juiste mondzorg is het belangrijk om ieder halfjaar ter controle…

Ontstoken-tandvlees

Ontstoken tandvlees

Wanneer u last heeft van bloedend tandvlees en uw tandvlees…

Tools

Parodontitis

Loopt u al enige tijd rond met ontstoken tandvlees zonder dit te laten…

U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen, onder andere voor wortelkanaalbehandelingen, facings, vullingen, tanden bleken en het plaatsen van kronen. Bovendien besteedt ons team extra aandacht en tijd aan het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts of andere tandheelkundige zorgvragen. Dit geldt voor zowel jong als oud. Wij besteden namelijk ook aandacht aan kindertandheelkunde. Kinderen zijn vanaf 2 jaar welkom om hun melkgebit te controleren bij de kindertandarts. Op deze manier raakt een kind op jonge leeftijd al vertrouwd met de tandarts en worden eventuele problemen op tijd gesignaleerd en aangepakt. Ook mondzorg voor ouderen is erg belangrijk. Het is voor hen van belang om een goede mondgezondheid te hebben, omdat zij gevoeliger zijn voor ontstekingen en aandoeningen. Zij behoren dan ook tot een kwetsbare groep. Daarnaast is het ook mogelijk dat u last kunt krijgen van ernstige klachten. Voordat u een bezoek wilt brengen aan de spoed tandarts, kunt u hier meer daarover lezen.

Onze patiënten aan het woord...

Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten