Skip to content

Slechte adem

Slechte adem is vervelend. Het kan zowel ongemak als sociale onzekerheid veroorzaken.

Heeft u last van een slechte adem? Dan is het belangrijk om uw gebit de juiste mondzorg te bieden.

Een slechte adem is vervelend. Het kan uw zelfvertrouwen beïnvloeden, maar het kan ook vervelend zijn voor uw omgeving. Vaak bent u er zelf namelijk niet altijd bewust van. Een onaangename adem wordt meestal veroorzaakt door een tandvleesontsteking of bacteriën op de tong. Dit is meestal het gevolg van een slechte mondverzorging, maar een onaangename adem kan ook een indicatie zijn van een andere gezondheidsaandoening.

slechte adem
1K9A7838

Oorzaken onaangename adem

Iedereen kan weleens last hebben van een onaangename adem. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het eten van knoflook, ui, gekruid eten of nadat je net wakker bent. Tijdens de slaap is uw speekselproductie namelijk lager, wat kan leiden tot uitdroging van de mond en een slechte adem. Daarnaast zijn er nog een aantal oorzaken:

  • Tandvleesontsteking of parodontitis kan ontstaan door onvoldoende mondhygiëne. Dit kan het gevolg zijn van slecht tanden poetsen, flossen en spoelen van uw mond
    of doordat er ondanks het poetsen toch bacteriën achterblijven tussen de tanden, kiezen of op de tong.
  • Het roken van tabaksproducten kan leiden tot een onaangename adem en het overmatig alcoholgebruik kan uitdroging veroorzaken en de mondgezondheid negatief beïnvloeden.
  • Stress kan de productie van speeksel verminderen, wat de mondgezondheid kan beïnvloeden.
  • Een onaangename adem kan ook liggen aan onderliggende medische aandoeningen, zoals problemen in de neus- of keelholte.

Slechte adem voorkomen

Slechte adem wordt meestal veroorzaakt door bacteriën in de mond die geurige verbindingen produceren tijdens het afbreken van voedseldeeltjes en dode cellen. Om slechte adem te voorkomen en te behandelen, raden we de volgende stappen aan:

  • Dagelijkse mondverzorging: Zorg ervoor dat u uw tanden grondig poetst, minstens tweemaal per dag, en gebruik flosdraad of een rager om tussen uw tanden te reinigen. Daarnaast raden we het gebruik van mondwater aan om bacteriën te bestrijden.
  • Bezoek regelmatig de tandarts: Tandartsafspraken zijn essentieel voor professionele reinigingen en het identificeren van mogelijke mondproblemen die slechte adem kunnen veroorzaken. Ons team staat klaar om u te helpen en advies te geven over uw mondgezondheid.
  • Voeding en hydratatie: Uw dieet speelt een rol bij een onaangename adem. Beperk voedingsmiddelen zoals knoflook en uien die tijdelijk slechte adem kunnen veroorzaken. Drink voldoende water om een droge mond te voorkomen, aangezien speeksel een natuurlijke reiniger is.
  • Onderliggende medische problemen: Als uw onaangename adem aanhoudt, kan dit een teken zijn van een onderliggende medische aandoening. In dat geval raden we aan om medisch advies in te winnen.

Door regelmatig een mondhygiënist te bezoeken kan u gebitsproblemen en dus ook een slechte adem voorkomen.

1K9A7767
1K9A7782

Behandeling onaangename adem

De behandeling van een slechte adem is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Omdat tandvleesontsteking of de aanwezigheid van bacteriën op de achterkant van de tong de voornaamste aanleiding zijn voor een onaangename ademgeur, zal je meestal worden doorverwezen naar een mondhygiënist.

De mondhygiënist zal samen met jou proberen de bron van je slechte adem te identificeren en een behandelplan opstellen om een gezonde en frisse mond te herstellen. Hierbij worden adviezen en tips gegeven met betrekking tot mondverzorging, en wordt het gebit grondig gereinigd.

Wilt u een afspraak maken bij de mondhygiëniste om uw mond te reinigen en uw onaangename adem tegen te gaan? De mondhygiënisten van Mondzorg Irene staan voor u klaar. Wij zorgen ervoor dat u wordt voorzien van de best mogelijke mondzorg. Dit doen wij door het geven van vakkundig advies, onder de juiste persoonlijke begeleiding en aandacht. Wij willen namelijk net zo graag als u dat u over een gezonde mond beschikt. Maak hier online een afspraak of neem contact op via 035 5315291.

Hoe ontstaat een gaatje in de tand of de kies?

Er komen allerlei stoffen in uw speeksel, omdat u de hele dag door eet en drinkt. Het speeksel zit vol met bacteriën. Daarbij zorgt het eten voor het ontstaan van tandplak. De bacteriën veranderen de eetresten in zuur. Hierdoor ontstaat er een zuurstoot die het glazuur kan aantasten en ontstaan er gaatjes. Als er sprake is van een gaatje, is het mogelijk dat het zuur het tandbeen aantast. Daarom is het aan te raden om een gaatje in de tand of de kies zo snel mogelijk te laten vullen. U kunt namelijk van uw gaatjes afkomen door middel van vullingen. Het is mogelijk dat gaatjes pijnlijk aanvoelen. Dit kan vooral voorkomen tijdens het kauwen van etenswaren. Daarentegen kunt u daar ook geen last van hebben. Hierom is het belangrijk dat u op controle afspraken komt bij de tandarts.

Onze behandelingen

Wortelkanaal

Periodiek mondonderzoek

Voor de juiste mondzorg is het belangrijk om ieder halfjaar ter controle…

Ontstoken-tandvlees

Ontstoken tandvlees

Wanneer u last heeft van bloedend tandvlees en uw tandvlees…

Tools

Parodontitis

Loopt u al enige tijd rond met ontstoken tandvlees zonder dit te laten…

U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen, onder andere voor wortelkanaalbehandelingen, facings, vullingen, tanden bleken en het plaatsen van kronen. Bovendien besteedt ons team extra aandacht en tijd aan het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts of andere tandheelkundige zorgvragen. Dit geldt voor zowel jong als oud. Wij besteden namelijk ook aandacht aan kindertandheelkunde. Kinderen zijn vanaf 2 jaar welkom om hun melkgebit te controleren bij de kindertandarts. Op deze manier raakt een kind op jonge leeftijd al vertrouwd met de tandarts en worden eventuele problemen op tijd gesignaleerd en aangepakt. Ook mondzorg voor ouderen is erg belangrijk. Het is voor hen van belang om een goede mondgezondheid te hebben, omdat zij gevoeliger zijn voor ontstekingen en aandoeningen. Zij behoren dan ook tot een kwetsbare groep. Daarnaast is het ook mogelijk dat u last kunt krijgen van ernstige klachten. Voordat u een bezoek wilt brengen aan de spoed tandarts, kunt u hier meer daarover lezen.

Onze patiënten aan het woord...

Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten