Skip to content

Tandenknarsen

Tandenknarsen komt voor bij iedereen, zowel bij volwassenen als kinderen.

Wanneer er sprake is van tandenknarsen, bewegen de tanden en de kiezen als het ware heen en weer.

Hierdoor vinden er schuifbewegingen plaats. Men heeft vaak in de nacht last van tandenknarsen, maar dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Indien het knarsen lang blijft aanhouden, kan het gebit echter slijtage vertonen. U kunt zelf moeilijk vaststellen of u last heeft van tandenknarsen. Dit kunt u wel met zekerheid laten vaststellen bij de tandarts. Mondzorg Irene kan u hierbij helpen! Op deze manier kunnen we gezamenlijk zoeken naar de oorzaak en tot een passende oplossing komen. Wilt u weten hoe een behandeling er hiervoor aan toegaat en wat u hiertegen kunt doen? Wij leggen dit graag voor u uit.

1K9A7750
1K9A7873

De oorzaken van tandenknarsen

De oorzaak van tandenknarsen is vaak moeilijk te achterhalen. Er zijn verschillende factoren die gekoppeld kunnen worden aan tandenknarsen. De verschillende factoren uiten zich in slaapstoornissen, alcoholgebruik, roken, stress, drugs en sommige medicijnen. Daarbij is er tijdens verschillende onderzoeken ondervonden dat het centrale zenuwstelsel de kauwspieren beïnvloedt. Vaak zijn er meerdere oorzaken voor knarsen. Dit kunt u het beste bespreken met de tandarts.

Wat te doen bij tandenknarsen?

Allereerst moeten we vaststellen of u knarst. Hiervoor kunt u extra hulp krijgen. Vervolgens gaat u naar de tandarts om de oorzaak te vinden. Wanneer de oorzaak is gevonden, geven we een adviezen. Het kan voorkomen dat er een opbeetplaat wordt gemaakt. Dit biedt bescherming tegen gebitsslijtage en zorgt er soms ook voor dat de spieractiviteit afneemt en de kaakspieren meer ontspannen. De fysiotherapeut kan u helpen bij de gevolgen van tandenknarsen. Er kan hiervoor gedacht worden aan pijn in de kauwspieren en bewegingsbeperking. De fysiotherapeut zal dan ontspanningsoefeningen geven, masseren en u bewust maken van het knarsen. Dit heeft als doel om het huidige gedrag te veranderen. Wanneer het nodig is, kan er een psycholoog worden ingeschakeld. De psycholoog helpt u bij het doorbreken van een ongewenst gedragspatroon. Hiermee leert u beter omgaan met stress, ontspanningsoefeningen, helpen met het verwerken van een trauma en krijgt u tips voor een betere nachtrust. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren.

Behandeling bij Mondzorg Irene

Denkt u last te hebben van tandenknarsen in de nacht en begint u dit ook terug te zien aan uw gebit? Dan kunt u altijd terecht bij Mondzorg Irene voor een passend advies. Op deze manier wordt slijtage aan uw gebit voorkomen. Verder zijn wij gespecialiseerd in tandheelkunde en geven wij u graag advies. Bij ons kunt u online een afspraak maken, zodat wij u zo snel mogelijk kunnen helpen. Ons team staat voor u klaar om een optimale mondgezondheid te realiseren en te behouden!

Parodontitis

Onze behandelingen

Wortelkanaal

Periodiek mondonderzoek

Voor de juiste mondzorg is het belangrijk om ieder halfjaar ter controle…

Ontstoken-tandvlees

Ontstoken tandvlees

Wanneer u last heeft van bloedend tandvlees en uw tandvlees…

Tools

Parodontitis

Loopt u al enige tijd rond met ontstoken tandvlees zonder dit te laten…

U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen, onder andere voor wortelkanaalbehandelingen, facings, vullingen, tanden bleken en het plaatsen van kronen. Bovendien besteedt ons team extra aandacht en tijd aan het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts of andere tandheelkundige zorgvragen. Dit geldt voor zowel jong als oud. Wij besteden namelijk ook aandacht aan kindertandheelkunde. Kinderen zijn vanaf 2 jaar welkom om hun melkgebit te controleren bij de kindertandarts. Op deze manier raakt een kind op jonge leeftijd al vertrouwd met de tandarts en worden eventuele problemen op tijd gesignaleerd en aangepakt. Ook mondzorg voor ouderen is erg belangrijk. Het is voor hen van belang om een goede mondgezondheid te hebben, omdat zij gevoeliger zijn voor ontstekingen en aandoeningen. Zij behoren dan ook tot een kwetsbare groep. Daarnaast is het ook mogelijk dat u last kunt krijgen van ernstige klachten. Voordat u een bezoek wilt brengen aan de spoed tandarts, kunt u hier meer daarover lezen.

Onze patiënten aan het woord...

Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten

default image

“Pas bij deze praktijk gekomen en heel erg tevreden. Een leuk team en alles met een glimlach. Blij met mijn composiet facings, zien er super natuurlijk uit.”

Leon Braak Eemnes

default image

“Hele vooruitgang vergeleken met voorganger, duidelijke informatie en prettig team ook offerte vooraf, prima”

Bertus Kelderman Eemnes

default image

“Ik wilde graag van tandarts overstappen, nadat ik naar Mondzorg Irene had gebeld was dit snel geregeld. Ze hebben mij bij dit gehele proces begeleid en het is perfect geregeld.”

Steve Baarn

default image

“Ik was erg blij dat ik nadat ik langsreed gelijk even tussendoor kon worden geholpen. Ik was zo weer klaar en kon zonder problemen weer naar huis.”

Hester Beukers Bunschoten-Spakenburg

default image

“Zeer vriendelijk en professioneel behandeld, voor het eerst zonder verdoving een gaatje gevuld zonder pijn! Dit was mijn eerste behandeling bij deze praktijk en ben zeer positief.”

Astrid Hospels Eemnes

default image

“Een goede behandeling gehad voor een afgebroken kies. Erg prettige uitleg en een duidelijk antwoord op mijn vragen. Een hele vooruitgang.”

Coen M Eemnes