Skip to content

Invisalign: de onzichtbare beugel

Wat is Invisalign en hoe werkt het?

Invisalign is een transparante beugel, waardoor de beugel vrijwel onzichtbaar is. Het is een beugel dat gemaakt is van dunne, doorzichtige kunststof hoesjes die je over je tanden heen schuift. Dat betekent dat de beugel nauwelijks zichtbaar is tijdens het dragen. Deze op maat gemaakte beugels worden ook wel aligners genoemd. De beugel zorgt ervoor dat jouw gebit geleidelijk in de juiste positie kan verschuiven. Het is net alsof jouw tanden recht worden gezet zonder beugel. 

Op basis van de huidige situatie en het gewenste resultaat wordt er een reeks onzichtbare Invisalign beugels gemaakt. Je schuift de hoesjes over je tanden en kiezen en om de week vervang je ze door een nieuwe set. In veel gevallen worden er een paar bolletjes lijm op de tanden geplaatst die dezelfde kleur hebben als de tanden. Deze werken als een soort hefboom en zorgen er samen met de aligners voor dat de tanden geleidelijk verschuiven en het gebit week na week naar gewenste positie verplaatst.

1K9A7767

Voor wie is de Invisalign geschikt?

Ben je op zoek naar een onzichtbare beugel? Dan is de Invisalign beugel wat voor jou. Met de Invisalign beugel kan je op een onzichtbare manier een recht gebit krijgen. Na ongeveer twee weken vernieuw je jouw doorzichtige beugel voor een nieuwe set aligners, waardoor je steeds dichter bij een mooie glimlach bent. De beugel is geschikt voor volwassenen maar ook voor kinderen.

Hoe ziet de behandeling bij Mondzorg Irene eruit?

1. Eerste consult

Tijdens het eerste consult bespreken we wat Invisalign voor jou kan betekenen. We brengen de huidige situatie in kaart en bespreken het gewenste resultaat. Na het consult hoef je niet direct de beslissing te nemen over de behandeling. Het is een vrijblijvend consult, maar er zijn wel kosten aan verbonden.

2. Het behandelplan

Heb je voor de Invisalign gekozen? Dan is het tijd om met onze mondscanner een 3D-scan te maken van jouw gebit. De scan wordt naar Invisalign verzonden, daar wordt een behandelplan opgesteld dat de tandarts nog kan aanpassen indien nodig. Zodra het behandelplan klaar is nemen wij contact met u op om dit te bespreken. U kunt dan zien hoe uw gebit in de loop van de tijd gaat veranderen en hoe het eindresultaat gaat worden. Let op! Voordat het behandelplan wordt opgesteld worden er nu kosten gemaakt die in rekening worden gebracht. 

3. Behandelplan bespreken

Tijdens de derde afspraak wordt het behandelplan besproken en krijgt u een animatie te zien van de behandeling en het eindresultaat. Je hebt hier de mogelijkheid om vragen te stellen over de behandeling. Als alles helder en duidelijk is, wordt de Invisalign voor je op maat gemaakt. 

4. De Invisalign dragen

De Invisalign is klaar! Je krijgt meerdere onzichtbare beugels op maat. Iedere set aligners draag je 22 uur per dag en na ongeveer twee weken start je met een nieuwe set. U voelt dan dat de tanden de juiste richting op worden geduwd. Je kunt regelmatig op controle komen om te kijken of het gewenste resultaat voor die fase is bereikt en of de bolletjes lijm nog goed zitten.

5. De eindfase

Nadat je behandeling van ongeveer 6 tot 18 maanden voltooid is, krijg je spalk in de boven- en onderkaak. Deze zorgt ervoor dat uw tanden niet terug gaan schuiven en wordt niet meer verwijderd. Daarnaast krijg je een nachtbeugel die je in het eerste jaar iedere nacht gaat dragen. Op deze manier voorkomen we dat je tanden weer terugkeren in de oude positie. Daarnaast maken we ook nog een controle afspraak zodat we zeker weten dat het eindresultaat behouden blijft!  

Wil je een intakegesprek inplannen of heb je nog vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op met Mondzorg Irene. 

Voordelen van een onzichtbare beugel

Waarom kiezen voor Invisalign beugel? Bekijk de voordelen van een onzichtbare beugel ten opzichte van de bekende slotjesbeugel:

  • Comfortabel: De Invisalign beugel is comfortabel in vergelijking met de traditionele beugel. Je hebt geen irritaties zoals bij een slotjesbeugel. De Invisalign is glad, waardoor er niets in je wang kan prikken.
  • Uitneembaar: Heb je een belangrijke afspraak, wil je je tanden poetsen of wil je iets eten? Dan kan je de onzichtbare beugel altijd even uit doen. Dit is op ieder gewenst moment van de dag mogelijk.
  • Minder pijnlijk: door middel van de reeks met beugels is de Invisalign minder pijnlijk. In elke fase, iedere nieuwe beugel, kunnen slechts enkele tanden bewegen. Op deze manier heb je minder last van de Invisalign beugel dan bij de reguliere beugel.
  • Transparant: De Invisalign is vrijwel helemaal onzichtbaar, waardoor het net zal lijken of je rechte tanden krijgt zonder beugel. Daarnaast krijg je met de Invisalign geen witte plekken op je glazuur.  
  • Effectief: In de meeste gevallen is een behandelduur van Invisalign korter dan een behandeling met een slotjesbeugel Ook weet u voorafgaand aan de behandeling hoe lang het gaat duren en wat het resultaat wordt. Zo kunt u van tevoren zien hoe de tanden komen te staan als de behandeling is afgerond. 

 

1K9A7955

Veelgestelde vragen over een Invisalign

Gemiddeld tussen de 6 en 18 maanden.

Je kan de beugel uit doen als je gaat eten of je tanden gaat poetsen.

Ja, alleen de prijs blijft hetzelfde. Het is daarom vaak beter om beide te doen. 

Alleen als je een aanvullende verzekering hebt met de orthodontie. Vraag je zorgverzekeraar voor de  voorwaarden. 

Er is geen minimum leeftijd. Het dragen van de Invisalign vergt wel discipline om de beugel in te doen. Tijdens een intake gesprek bespreken we de mogelijkheden en de voor- en nadelen. 

Na iedere twee weken vervang je de aligner voor een nieuwe set. Deze onzichtbare beugel draag je minimaal 20 tot 22 uur per dag. 

Je kunt de aligners het beste reinigen door ze in lauw water te spoelen en te borstelen en speciale reinigingstabletten te gebruiken. Het is het beste om je tanden na elke maaltijd te poetsen voordat je de aligners weer indoet. 

Onze patiënten aan het woord...

Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten