Skip to content

Parodontitis

Parodontitis is een ernstige vorm van een tandvleesontsteking.

Tandplak op de tanden en de kiezen veroorzaakt een ontsteking in de tandvleesrand. Dit heet gingivitis.

Wanneer deze ontsteking zich van de tandvleesrand uitbreidt naar het kaakbot, leidt dit tot parodontitis. Dit kan nare gevolgen met zich meebrengen. Zo kan uw kaakbot namelijk afbreken en kunnen de tanden en de kiezen loskomen van het tandvlees, wat zelfs kan leiden tot tanduitval. Indien u last heeft van parodontitis is het van belang om het snel te laten behandelen bij de tandarts of de mondhygiënist. Mondzorg Irene helpt u graag met het oplossen van uw ontsteking door de juiste behandeling voor uw gebit te bieden.

Bent u benieuwd naar de oorzaak en behandeling van parodontitis? Dan informeren wij u graag.

Parodontitis
1K9A7648

Oorzaak en ontstaan van parodontitis

Parodontitis ontstaat door door bacteriën die zich bevinden in de tandplak. Wanneer u dit niet verwijderd, kan de tandplak verkalken tot tandsteen. Dit kan zich in de diepte uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en de kiezen. Hierdoor laat het tandvlees los en wordt er ruimte gevormd tussen de tanden en de kiezen. Tussen die ruimte wordt er weer tandplak gevormd. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte met als gevolg dat de vezels kapot gaan en het kaakbot afbreekt. Dit maakt dat de ruimtes nog dieper worden. Hierin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen.
Parodontitis heeft vaak geen verschijnselen. Dit kan pas in een heel laat stadium voorkomen. Kenmerken van parodontitis zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees tijdens het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook kunnen een vieze smaak of een slechte adem duiden op parodontitis. Daarentegen geeft parodontitis zelden pijnklachten. Pas in een later stadium kunnen er klachten ontstaan zoals het losgaan of het ontstaan van ruimte tussen de tanden en de kiezen.

Hoe kan je parodontitis behandelen?

De tandarts of de mondhygiënist verwijdert de tandplak en de tandsteen tussen de verdiepte ruimtes door een professionele gebitsreiniging uit te voeren. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en een gebitsreiniging, kan de parodontitis genezen. Na enige tijd beoordelen we het gebit weer opnieuw. Als er dan nog tandplak of tandsteen zit in de verdiepte ruimtes, komt dit doordat de tandplak of de tandsteen moeilijk bereikbaar is. Om deze plekken te reinigen, verwijzen wij u door voor een chirurgische behandeling. Deze behandeling heet een flap-operatie en wordt uitgevoerd door de tandarts of de parodontoloog. Tijdens een flap-operatie klapt de tandarts het tandvlees op en wordt het ontstoken weefsel verwijderd. Hierdoor zijn ook de wortels van de tanden, de kiezen en de kaakbot rand goed zichtbaar en bereikbaar om te reinigen. Aan het einde van de behandeling hechten we het tandvlees rondom de tanden en de kiezen.

Wat te doen tegen parodontitis?

Het is van belang om uw mond goed schoon te houden. Dit kunt u doen door gebruik te maken van: een elektrische tandenborstel, tandpasta met fluoride, tandenstokers, floss, ragers, gaas en/of een tongschraper. In overleg met de tandarts of de mondhygiënist kan er worden overlegd welke hulpmiddelen geschikt zijn voor u.
1K9A7699

Behandeling bij Mondzorg Irene

Wilt u de parodontitis aan uw tandvlees laten behandelen? Het team van Mondzorg Irene helpt u graag. Ons team is gespecialiseerd in tandheelkunde. Wij voeren diverse behandelingen uit, waaronder het behandelen van parodontitis. U kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier, het telefoonnummer en de mail. Het behouden van een gezond gebit kan bij Mondzorg Irene, want onze experts staan altijd voor u klaar!

Onze behandelingen

Wortelkanaal

Periodiek mondonderzoek

Voor de juiste mondzorg is het belangrijk om ieder halfjaar ter controle…

Ontstoken-tandvlees

Ontstoken tandvlees

Wanneer u last heeft van bloedend tandvlees en uw tandvlees…

Tools

Parodontitis

Loopt u al enige tijd rond met ontstoken tandvlees zonder dit te laten…

U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen, onder andere voor wortelkanaalbehandelingen, facings, vullingen, tanden bleken en het plaatsen van kronen. Bovendien besteedt ons team extra aandacht en tijd aan het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts of andere tandheelkundige zorgvragen. Dit geldt voor zowel jong als oud. Wij besteden namelijk ook aandacht aan kindertandheelkunde. Kinderen zijn vanaf 2 jaar welkom om hun melkgebit te controleren bij de kindertandarts. Op deze manier raakt een kind op jonge leeftijd al vertrouwd met de tandarts en worden eventuele problemen op tijd gesignaleerd en aangepakt. Ook mondzorg voor ouderen is erg belangrijk. Het is voor hen van belang om een goede mondgezondheid te hebben, omdat zij gevoeliger zijn voor ontstekingen en aandoeningen. Zij behoren dan ook tot een kwetsbare groep. Daarnaast is het ook mogelijk dat u last kunt krijgen van ernstige klachten. Voordat u een bezoek wilt brengen aan de spoed tandarts, kunt u hier meer daarover lezen.

Onze patiënten aan het woord...

Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten