Skip to content

Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees merkt men al snel op. Zo kan pijn, irritatie of bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen bijvoorbeeld al duiden op ontstoken tandvlees.

Heeft u last van ontstoken tandvlees? Dan is het van belang uw gebit de juiste mondzorg te bieden om klachten als ontstekingen te voorkomen.

De bacteriën en het tandsteen veroorzaken samen irritatie, wat resulteert in een tandvleesontsteking. In het geval dat u een ontsteking heeft aan uw tandvlees, voelt uw tandvlees tijdens het poetsen en stoken pijnlijk en geïrriteerd aan. U hoeft bij ontstoken tandvlees niet altijd zichtbare klachten te ervaren. Indien u wel last heeft van zichtbare klachten, zijn de klachten te herkennen aan bloedend, rood en/of gezwollen tandvlees. In sommige gevallen kan het leiden tot een slechte adem of gevoelige tanden.  

Denkt u last te hebben van ontstoken tandvlees en vraagt u zich af wat u hiertegen kunt doen? Wij helpen u graag.

1K9A7790
1K9A7606

De oorzaak van een tandvleesontsteking

Tandplak is de oorzaak van ontstoken en gevoelig tandvlees. Als de tandplak niet goed wordt verwijderd tussen uw tanden en kiezen, kunnen de bacteriën ontstekingen op het tandvlees veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat de tandplak hard wordt en verkalkt tot tandsteen. Wanneer deze tandplak zich verplaatst van uw tandvlees naar uw tand of kies, ontstaat er een tandvleesontsteking.

Ontstoken tandvlees behandelen

Wanneer u denkt dat uw tandvlees ontstoken is, kunt u een afspraak maken bij de mondhygiënist of de tandarts. Een tandarts of mondhygiënist kan u adviseren en begeleiden bij het onderhouden van een goede mondhygiëne. Daarentegen is het niet mogelijk om uw tandsteen zelf weg te poetsen. Dit kan alleen een mondzorgverlener doen door speciale instrumenten voor gebitsreiniging te gebruiken. Door deze richtlijnen te volgen, kan de ontsteking verdwijnen en kan gezond tandvlees zich weer aan de tanden en de kiezen hechten. Tijdens de genezing kan uw tandvlees terugtrekken. Dit komt doordat het verloren kaakbot niet meer terugkomt. Indien u elke dag uw tandplak en tandsteen verwijdert, voorkomt u het oplopen van nieuwe ontstekingen en gevoelig tandvlees. 

1K9A7782

Wat te doen tegen een tandvleesontsteking?

Laat uw tanden regelmatig controleren bij uw tandarts of mondhygiënist om een gezond gebit te behouden. Zij zijn in staat om uw tandsteen te verwijderen en uw tanden en tandvlees grondig te reinigen.

Ook voorkomt u ontstoken tandvlees door uw tanden goed te poetsen en om ragers of tandenstokers te gebruiken om het gebied rond en tussen de tanden en kiezen schoon te houden. Hierdoor blijven de ruimtes tussen de tanden open en kan de fluoride goed tussen de tanden komen. Als u pijnlijk tandvlees heeft, moet u uw tanden goed blijven poetsen. Mensen die pijn hebben aan hun tandvlees hebben de neiging om te stoppen met tandenpoetsen. Dit raden wij af! Het is erg belangrijk om uw tanden twee keer per dag te poetsen, zodat u uw tandplak en schadelijke bacteriën in uw mond verwijdert. Dit om verdere verspreiding van een tandvleesontsteking te voorkomen. Gebruik een zachte tandenborstel om de tanden en de tandvleesrand voorzichtig te poetsen. Daarbij is het belangrijk om uw tong te poetsen, omdat de bacteriën zich hier verzamelen. Door uw tong te poetsen, gaat u de verspreiding van deze bacteriën tegen.

Bovendien is het van belang om op uw algehele gezondheid te letten en een gezonde levensstijl voort te zetten. Roken kan bijvoorbeeld uw tandvlees doen ontsteken en het genezingsproces van beschadigd tandvlees vertragen. Tenslotte wordt het afgeraden om mondspoeling met alcohol te gebruiken. Alcohol droogt de mond uit en zorgt ervoor dat de bacteriën zich sneller verspreiden.

tandarts - ontstoken tandvlees

Hoe wij ontstoken tandvlees behandelen bij Mondzorg Irene

Wilt u de ontsteking aan uw tandvlees laten behandelen? Het team van Mondzorg Irene helpt u graag. Ons team is gespecialiseerd in tandheelkunde. Wij voeren diverse behandelingen uit, waaronder het behandelen van een tandvleesontsteking. U kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier, het telefoonnummer en de mail. Het behouden van een gezond gebit kan bij Mondzorg Irene, want onze experts staan altijd voor u klaar!

Hoe ontstaat een gaatje in de tand of de kies?

Er komen allerlei stoffen in uw speeksel, omdat u de hele dag door eet en drinkt. Het speeksel zit vol met bacteriën. Daarbij zorgt het eten voor het ontstaan van tandplak. De bacteriën veranderen de eetresten in zuur. Hierdoor ontstaat er een zuurstoot die het glazuur kan aantasten en ontstaan er gaatjes. Als er sprake is van een gaatje, is het mogelijk dat het zuur het tandbeen aantast. Daarom is het aan te raden om een gaatje in de tand of de kies zo snel mogelijk te laten vullen. U kunt namelijk van uw gaatjes afkomen door middel van vullingen. Het is mogelijk dat gaatjes pijnlijk aanvoelen. Dit kan vooral voorkomen tijdens het kauwen van etenswaren. Daarentegen kunt u daar ook geen last van hebben. Hierom is het belangrijk dat u op controle afspraken komt bij de tandarts.

Onze behandelingen

Wortelkanaal

Periodiek mondonderzoek

Voor de juiste mondzorg is het belangrijk om ieder halfjaar ter controle…

Ontstoken-tandvlees

Ontstoken tandvlees

Wanneer u last heeft van bloedend tandvlees en uw tandvlees…

Tools

Parodontitis

Loopt u al enige tijd rond met ontstoken tandvlees zonder dit te laten…

U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen, onder andere voor wortelkanaalbehandelingen, facings, vullingen, tanden bleken en het plaatsen van kronen. Bovendien besteedt ons team extra aandacht en tijd aan het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts of andere tandheelkundige zorgvragen. Dit geldt voor zowel jong als oud. Wij besteden namelijk ook aandacht aan kindertandheelkunde. Kinderen zijn vanaf 2 jaar welkom om hun melkgebit te controleren bij de kindertandarts. Op deze manier raakt een kind op jonge leeftijd al vertrouwd met de tandarts en worden eventuele problemen op tijd gesignaleerd en aangepakt. Ook mondzorg voor ouderen is erg belangrijk. Het is voor hen van belang om een goede mondgezondheid te hebben, omdat zij gevoeliger zijn voor ontstekingen en aandoeningen. Zij behoren dan ook tot een kwetsbare groep. Daarnaast is het ook mogelijk dat u last kunt krijgen van ernstige klachten. Voordat u een bezoek wilt brengen aan de spoed tandarts, kunt u hier meer daarover lezen.

Onze patiënten aan het woord...

Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten