Skip to content

Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees merkt men al snel op. Zo kan pijn, irritatie of bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen bijvoorbeeld al duiden op een ontsteking. 

Ontstoken tandvlees? Voorkom verergering met de juiste mondzorg

Heeft u last van ontstoken tandvlees? Dan is het belangrijk om uw gebit op tijd de juiste verzorging te geven om klachten zoals gingivitis (tandvleesontsteking) te voorkomen of te verhelpen.

Een tandvleesontsteking ontstaat meestal door de opbouw van bacteriën in combinatie met tandplak en tandsteen. Deze veroorzaken irritatie aan het tandvlees, wat kan leiden tot roodheid, zwelling en bloeding tijdens het poetsen of reinigen tussen de tanden (bijvoorbeeld met ragers of stokers).

Tandvleesontsteking behandelen
Ontstoken tandvlees behandelen

Symptomen van ontstoken tandvlees

Niet alle vormen van ontstoken tandvlees geven direct zichtbare klachten. Mogelijke symptomen zijn:

Ontstoken tandvlees behandelen

Vermoedt u dat uw tandvlees ontstoken is? Maak dan een afspraak bij de mondhygiënist of tandarts. Zij kunnen het probleem tijdig signaleren en een passende behandeling starten.

Het is niet mogelijk om tandsteen zelf te verwijderen. Een mondzorgverlener gebruikt hiervoor speciale instrumenten waarmee het gebit professioneel wordt gereinigd. Na het verwijderen van tandplak en tandsteen krijgt het tandvlees de kans om te genezen en zich opnieuw aan tanden en kiezen te hechten.

Let op: tijdens het herstel kan het tandvlees iets terugtrekken. Dit komt doordat verloren kaakbot niet terugkomt. Door dagelijks goed te poetsen en te reinigen tussen de tanden voorkomt u nieuwe ontstekingen en gevoelig tandvlees.

Ontstoken tandvlees behandelen
Tandarts controle afspraak

De oorzaak van een tandvleesontsteking

Tandplak is de belangrijkste oorzaak van ontstoken en gevoelig tandvlees. Wanneer tandplak niet goed wordt verwijderd, hopen bacteriën zich op tussen de tanden en kiezen. Deze bacteriën kunnen het tandvlees irriteren en een ontsteking veroorzaken, ook wel gingivitis genoemd.

Blijft tandplak langdurig zitten, dan verkalkt het en verandert het in tandsteen. Dit harde laagje hecht zich stevig aan de tanden en kiezen, vaak bij de tandvleesrand of eronder. Op dat moment kan de ontsteking zich verder ontwikkelen en het tandvlees aantasten.

Wat te doen tegen een tandvleesontsteking?

Laat uw tanden regelmatig controleren bij uw tandarts of mondhygiënist om een gezond gebit te behouden. Zij zijn in staat om uw tandsteen te verwijderen en uw tanden en tandvlees grondig te reinigen.

Ook voorkomt u ontstoken tandvlees door uw tanden goed te poetsen en om ragers of tandenstokers te gebruiken om het gebied rond en tussen de tanden en kiezen schoon te houden. Hierdoor blijven de ruimtes tussen de tanden open en kan de fluoride goed tussen de tanden komen. U hoeft maar één keer per dag uw tanden te stoken. 

Heeft u last van pijnlijk tandvlees? Blijf dan juist goed poetsen, ook al voelt het gevoelig aan. Veel mensen stoppen met poetsen bij pijn, maar dit kan de ontsteking verergeren. Gebruik een zachte tandenborstel en poets voorzichtig langs de tandvleesrand. Vergeet ook niet om uw tong te reinigen, aangezien zich daar veel bacteriën verzamelen die bijdragen aan een slechte adem en tandvleesproblemen.

Bovendien is het van belang om op uw algehele gezondheid te letten en een gezonde levensstijl voort te zetten. Roken kan bijvoorbeeld uw tandvlees doen ontsteken en het genezingsproces van beschadigd tandvlees vertragen. Tenslotte raden wij het af om mondspoeling met alcohol te gebruiken. Alcohol droogt de mond uit en zorgt ervoor dat de bacteriën zich sneller verspreiden.

Ontstoken tandvlees oorzaak

Hoe wij ontstoken tandvlees behandelen bij Mondzorg Irene

Wilt u de ontsteking aan uw tandvlees laten behandelen? Het team van Mondzorg Irene helpt u graag. Ons team is gespecialiseerd in tandheelkunde. Wij voeren diverse behandelingen uit, waaronder het behandelen van een tandvleesontsteking. U kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier, het telefoonnummer en de mail. Het behouden van een gezond gebit kan bij Mondzorg Irene, want onze experts staan altijd voor u klaar!

Onze behandelingen

Wortelkanaal

Periodiek mondonderzoek

Voor de juiste mondzorg is het belangrijk om ieder halfjaar ter controle…

Ontstoken-tandvlees

Ontstoken tandvlees

Wanneer u last heeft van bloedend tandvlees en uw tandvlees…

Tools

Parodontitis

Loopt u al enige tijd rond met ontstoken tandvlees zonder dit te laten…

U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen, onder andere voor wortelkanaalbehandelingen, facings, vullingen, tanden bleken en het plaatsen van kronen. Bovendien besteedt ons team extra aandacht en tijd aan het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts of andere tandheelkundige zorgvragen. Dit geldt voor zowel jong als oud. Wij besteden namelijk ook aandacht aan kindertandheelkunde. Kinderen zijn vanaf 2 jaar welkom om hun melkgebit te controleren bij de kindertandarts. Op deze manier raakt een kind op jonge leeftijd al vertrouwd met de tandarts en worden eventuele problemen op tijd gesignaleerd en aangepakt. Ook mondzorg voor ouderen is erg belangrijk. Het is voor hen van belang om een goede mondgezondheid te hebben, omdat zij gevoeliger zijn voor ontstekingen en aandoeningen. Zij behoren dan ook tot een kwetsbare groep. Daarnaast is het ook mogelijk dat u last kunt krijgen van ernstige klachten. Voordat u een bezoek wilt brengen aan de spoed tandarts, kunt u hier meer daarover lezen.

Veelgestelde vragen

Ontstoken tandvlees herkent u vaak aan pijn of bloed tijdens het poetsen, roodheid of zwelling. Soms merkt u het ook aan een slechte adem. In een vroeg stadium geeft ontstoken tandvlees echter niet altijd duidelijke klachten, dus regelmatige controles bij de tandarts zijn belangrijk.

In een vroeg stadium, zoals bij gingivitis, kan ontstoken tandvlees genezen met goede mondhygiëne, door middel van twee keer per dag te poetsen en dagelijks te flossen. Als de pijn blijft aanhouden raden wij u aan een tandarts te bezoeken. Als u te lang wacht met behandelen, kan het overgaan in parodontitis en blijvende schade veroorzaken.

Tandvleesontsteking zelf is niet besmettelijk, maar de bacteriën die het veroorzaken kunnen via speeksel worden overgedragen. Goede mondhygiëne blijft daarom belangrijk. 

Onze patiënten aan het woord...

Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten

Eemnes
24 juni 2020
    

“Een goede behandeling gehad voor een afgebroken kies. Erg prettige uitleg en een duidelijk antwoord op mijn vragen. Een hele vooruitgang.”

Eemnes
24 juni 2020
    

“Zeer vriendelijk en professioneel behandeld, voor het eerst zonder verdoving een gaatje gevuld zonder pijn! Dit was mijn eerste behandeling bij deze praktijk en ben zeer positief.”

Bunschoten-Spakenburg
24 juni 2020
    

“Ik was erg blij dat ik nadat ik langsreed gelijk even tussendoor kon worden geholpen. Ik was zo weer klaar en kon zonder problemen weer naar huis.”

Eemnes
23 juni 2020
    

“Hele vooruitgang vergeleken met voorganger, duidelijke informatie en prettig team ook offerte vooraf, prima”

Baarn
23 juni 2020
    

“Ik wilde graag van tandarts overstappen, nadat ik naar Mondzorg Irene had gebeld was dit snel geregeld. Ze hebben mij bij dit gehele proces begeleid en het is perfect geregeld.”

Eemnes
23 juni 2020
    

“Pas bij deze praktijk gekomen en heel erg tevreden. Een leuk team en alles met een glimlach. Blij met mijn composiet facings, zien er super natuurlijk uit.”