Skip to content

Tandsteen verwijderen

Tandsteen ontstaat op plekken waar wij moeilijk bij kunnen komen tijdens het poetsen. Dit  zorgt voor een gele of donkere laag over de tanden. Deze laag bestaat uit verharde tandplak wat op de tandvleesrand kan zitten, maar ook onder het tandvlees terecht kan komen.

Tandsteen verwijderen is belangrijk voor uw mondgezondheid.

Wanneer het tandsteen niet wordt verwijderd, kan dit het tandvlees aantasten. Het tandvlees kan irriteren of gaan ontsteken. Helaas kunt u tandsteen zelf niet wegpoetsen en moet een tandarts of mondhygiënist dit doen. Vraagt u zich af hoe tandsteen wordt verwijderd en wat de effecten hiervan zijn? Wij informeren u graag verder.

1K9A7767
1K9A7790

Oorzaak tandsteen

Tandsteen ontstaat als de tandplak niet goed wordt verwijderd. Tandsteen ontstaat wanneer tandplak te lang blijft zitten. Dit wordt hard, het verkalkt en verandert op deze manier in tandsteen. Tandsteen doet zich het meest voor tussen de tanden, de kiezen en plekken die moeilijk te bereiken zijn tijdens het poetsen. Daarentegen is tandplak een combinatie van voedselresten, slijm en bacteriën. Dit kan toenemen wanneer er niet twee maal op een dag wordt gepoetst.Tandplak kan ook tussen uw tanden, kiezen en onder uw tandvlees ophopen. Dit doordat u er niet goed bij kunt komen tijdens het poetsen. Het ontstaan van tandplak kan dus verschillende oorzaken hebben. 

Lees meer over de behandelingen

Onze behandelingen

Wortelkanaal

Periodiek mondonderzoek

Voor de juiste mondzorg is het belangrijk om ieder halfjaar ter controle…

Ontstoken-tandvlees

Ontstoken tandvlees

Wanneer u last heeft van bloedend tandvlees en uw tandvlees…

Tools

Parodontitis

Loopt u al enige tijd rond met ontstoken tandvlees zonder dit te laten…

U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen, onder andere voor wortelkanaalbehandelingen, facings, vullingen, tanden bleken en het plaatsen van kronen. Bovendien besteedt ons team extra aandacht en tijd aan het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts of andere tandheelkundige zorgvragen. Dit geldt voor zowel jong als oud. Wij besteden namelijk ook aandacht aan kindertandheelkunde. Kinderen zijn vanaf 2 jaar welkom om hun melkgebit te controleren bij de kindertandarts. Op deze manier raakt een kind op jonge leeftijd al vertrouwd met de tandarts en worden eventuele problemen op tijd gesignaleerd en aangepakt. Ook mondzorg voor ouderen is erg belangrijk. Het is voor hen van belang om een goede mondgezondheid te hebben, omdat zij gevoeliger zijn voor ontstekingen en aandoeningen. Zij behoren dan ook tot een kwetsbare groep. Daarnaast is het ook mogelijk dat u last kunt krijgen van ernstige klachten. Voordat u een bezoek wilt brengen aan de spoed tandarts, kunt u hier meer daarover lezen.

De behandeling

Wanneer er sprake is van tandsteen, kan de mondhygiënist of tandartsassistente dit voor u verwijderen. Tandsteen kan op twee verschillende manieren worden verwijderd, namelijk met behulp van een haakje of met een apparaat dat ultrasone trillingen afgeeft. Door het haakje te gebruiken wordt het tandsteen weggekrabd. Wordt het apparaat gebruikt, dan wordt het tandsteen losgetrild. Het verwijderen van tandsteen zorgt ervoor dat ontstoken tandvlees wordt aangepakt. Daarnaast voorkomt het gaatjes. Na een goede gebitsreiniging kan uw tandvlees zich weer herstellen en heeft u weer een optimale mondgezondheid.
4B4B1633
4B4B1922

Kosten tandsteen verwijderen

De kosten voor tandartsbehandelingen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). En ook deze prijzen hanteren wij in onze praktijk. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor mondhygiëne. Hier valt het verwijderen van tandsteen ook onder. De behandelkosten voor kinderen tot 18 jaar worden in zijn geheel vergoed door de basisverzekering. Hier kunt u meer lezen over de kosten van tandsteen verwijderen en gebitsreiniging.

Heeft u toch nog een vraag over het verwijderen van tandsteen? Onze medewerkers helpen u graag verder. U kunt uw vraag stellen via ons contactformulier of telefoonnummer. Mondzorg Irene zorgt ervoor dat u een gezond gebit behoudt.

Onze patiënten aan het woord...

Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten