Skip to content

Mondhygienist

Een mondhygienist richt zich op het bestrijden en voorkomen van tandbederf en tandvleesaandoeningen. Mondzorg Irene beschikt ook over een eigen mondhygiënist.

Bent u benieuwd naar hoe een behandeling bij een mondhygienist eraan toegaat? Dan vertellen wij u daar graag meer over.

De behandelingen van een mondhygiënist zijn gericht op het voorkomen van cariës en tandvleesaandoeningen. Cariës staat voor gaatjes in de tanden en kiezen. Verder voert de mondhygienist ook taken uit die gericht zijn op genezing. Denk hierbij aan het behandelen van tandvleesaandoeningen. Andere werkzaamheden  zijn het in kaart brengen van de conditie van het tandvlees en het kaakbot. De mondhygienist geeft daarnaast ook voorlichtingen over het ontstaan van gaatjes, tandvleesaandoeningen, gebitsverzorging en het effect van voedingsgewoonten op het gebit.  

De duur van een afspraak bij de mondhygiënist verschilt per patiënt. Afhankelijk van de huidige mondhygiëne duurt een afspraak bij de mondhygiënist gemiddeld een half uur tot een uur. Naast een periodieke controle bij de tandarts is een halfjaarlijks bezoek aan de mondhygiënist aan te raden. Dit verkleint de kans op grotere problemen wanneer het gaat om mondzorg.

mondhygiënist
1K9A7904

Kosten mondhygienist

De kosten van de mondhygienist zijn gehanteerd volgens de tarievenlijst van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Jaarlijks worden deze tarieven bepaald. Wilt u graag weten welke prijzen wij hanteren? U leest hier meer over de kosten van alle behandelingen bij Mondzorg Irene.

Afspraak maken bij Mondzorg Irene

Wilt u graag een afspraak maken bij onze mondhygiënist? Neem dan gerust contact met ons op via ons contactformulier of telefoonnummer. Bij Mondzorg Irene werken wij samen aan een gezonde mond, zodat u een gezond gebit behoudt! 

Onze behandelingen

Wortelkanaal

Periodiek mondonderzoek

Voor de juiste mondzorg is het belangrijk om ieder halfjaar ter controle…

Ontstoken-tandvlees

Ontstoken tandvlees

Wanneer u last heeft van bloedend tandvlees en uw tandvlees…

Tools

Parodontitis

Loopt u al enige tijd rond met ontstoken tandvlees zonder dit te laten…

U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen, onder andere voor wortelkanaalbehandelingen, facings, vullingen, tanden bleken en het plaatsen van kronen. Bovendien besteedt ons team extra aandacht en tijd aan het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts of andere tandheelkundige zorgvragen. Dit geldt voor zowel jong als oud. Wij besteden namelijk ook aandacht aan kindertandheelkunde. Kinderen zijn vanaf 2 jaar welkom om hun melkgebit te controleren bij de kindertandarts. Op deze manier raakt een kind op jonge leeftijd al vertrouwd met de tandarts en worden eventuele problemen op tijd gesignaleerd en aangepakt. Ook mondzorg voor ouderen is erg belangrijk. Het is voor hen van belang om een goede mondgezondheid te hebben, omdat zij gevoeliger zijn voor ontstekingen en aandoeningen. Zij behoren dan ook tot een kwetsbare groep. Daarnaast is het ook mogelijk dat u last kunt krijgen van ernstige klachten. Voordat u een bezoek wilt brengen aan de spoed tandarts, kunt u hier meer daarover lezen.

Veelgestelde vragen over de mondhygiënist

Tandartsen zijn breder opgeleid en zijn daarom bevoegd om een breed scala aan tandheelkundige behandelingen uit te voeren, waaronder complexe en chirurgische ingrepen. Mondhygiënisten focussen zich vooral op de gezondheid van tandvlees en preventieve mondzorg. 

Een mondhygiënist richt zich op het voorkomen en behandelen van mondgezondheidsproblemen. Dit omvat professionele gebitsreiniging, het geven van voorlichting over mondhygiëne en het behandelen van tandvleesontstekingen.

Nee, een mondhygiënist is hier niet voor bevoegd. Dit is een taak van de tandarts. Een mondhygiënist kan wel gaatjes voorkomen door tandplak en tandsteen te verwijderen en advies te geven over mondhygiëne. 

Nee, je hebt geen verwijzing nodig om een afspraak te maken bij een mondhygiënist. Je kunt direct contact opnemen en een afspraak maken.

Onze patiënten aan het woord...

Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten