Skip to content

Oorzaak ontstoken wortelkanaal

De tanden in het gebit bestaan uit een kroon en een of meerdere wortels. Beide zitten onder het tandvlees in de kaak.

Iedere wortel bevat een kanaal. Dat kanaal wordt het wortelkanaal genoemd.

Het wortelkanaal beschikt over zenuwvezels en kleine bloedvaten. Het levend weefsel in het wortelkanaal wordt de pulpa genoemd. Bij ontstekingen in het wortelkanaal dient dit behandeld te worden door middel van een wortelkanaalbehandeling. Maar wat is de oorzaak van een ontstoken wortelkanaal en hoe herkent u of u hiermee te maken heeft? Wij beantwoorden deze vragen graag voor u.

1K9A7733

Hoe ontstaat een ontstoken wortelkanaal?

Een ander woord voor een ontstoken wortelkanaal is ‘pulpitis’. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een ontstoken wortelkanaal. Veelvoorkomende oorzaken hiervan zijn: tandbederf, een lekkende vulling of tandbreuk.

Wanneer u te maken heeft met een ontstoken wortelkanaal is dit niet altijd direct op te merken. De een kan te maken hebben met klachten, terwijl de ander hier niets van opmerkt. Krijgt u wel klachten, dan kan het zijn: pijn bij het kauwen, gevoeligheid van de tanden en constant kloppende pijn in de tanden.

1K9A7755

Wortelkanaalbehandeling voor oplossen ontstoken wortelkanaal

Een ontstoken wortelkanaal kan onbehandeld zorgen voor veel pijn. Ook kunt u de ontsteking niet verhelpen door pijnstillers en gaat het ook niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk om bij een ontstoken wortelkanaal een wortelkanaalbehandeling in te plannen via uw tandartspraktijk. Doet u dit niet, dan kan het er zelfs toe leiden dat uw zenuw afsterft en daardoor uw tanden loskomen.

Twijfelt u of u mogelijk te maken heeft met een ontstoken wortelkanaal? Kom dan langs onze praktijk voor een consult. U kunt hiervoor online een afspraak maken via ons contactformulier of door te bellen naar 035 531 5291. Ons team voorziet u graag van de best mogelijke mondzorg, zodat u over een gezond gebit beschikt.

Onze behandelingen

Wortelkanaal

Periodiek mondonderzoek

Voor de juiste mondzorg is het belangrijk om ieder halfjaar ter controle…

Ontstoken-tandvlees

Ontstoken tandvlees

Wanneer u last heeft van bloedend tandvlees en uw tandvlees…

Tools

Parodontitis

Loopt u al enige tijd rond met ontstoken tandvlees zonder dit te laten…

U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen, onder andere voor wortelkanaalbehandelingen, facings, vullingen, tanden bleken en het plaatsen van kronen. Bovendien besteedt ons team extra aandacht en tijd aan het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts of andere tandheelkundige zorgvragen. Dit geldt voor zowel jong als oud. Wij besteden namelijk ook aandacht aan kindertandheelkunde. Kinderen zijn vanaf 2 jaar welkom om hun melkgebit te controleren bij de kindertandarts. Op deze manier raakt een kind op jonge leeftijd al vertrouwd met de tandarts en worden eventuele problemen op tijd gesignaleerd en aangepakt. Ook mondzorg voor ouderen is erg belangrijk. Het is voor hen van belang om een goede mondgezondheid te hebben, omdat zij gevoeliger zijn voor ontstekingen en aandoeningen. Zij behoren dan ook tot een kwetsbare groep. Daarnaast is het ook mogelijk dat u last kunt krijgen van ernstige klachten. Voordat u een bezoek wilt brengen aan de spoed tandarts, kunt u hier meer daarover lezen.

Onze patiënten aan het woord...

Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten

default image

“Pas bij deze praktijk gekomen en heel erg tevreden. Een leuk team en alles met een glimlach. Blij met mijn composiet facings, zien er super natuurlijk uit.”

Leon Braak Eemnes

default image

“Hele vooruitgang vergeleken met voorganger, duidelijke informatie en prettig team ook offerte vooraf, prima”

Bertus Kelderman Eemnes

default image

“Ik wilde graag van tandarts overstappen, nadat ik naar Mondzorg Irene had gebeld was dit snel geregeld. Ze hebben mij bij dit gehele proces begeleid en het is perfect geregeld.”

Steve Baarn

default image

“Ik was erg blij dat ik nadat ik langsreed gelijk even tussendoor kon worden geholpen. Ik was zo weer klaar en kon zonder problemen weer naar huis.”

Hester Beukers Bunschoten-Spakenburg

default image

“Zeer vriendelijk en professioneel behandeld, voor het eerst zonder verdoving een gaatje gevuld zonder pijn! Dit was mijn eerste behandeling bij deze praktijk en ben zeer positief.”

Astrid Hospels Eemnes

default image

“Een goede behandeling gehad voor een afgebroken kies. Erg prettige uitleg en een duidelijk antwoord op mijn vragen. Een hele vooruitgang.”

Coen M Eemnes