Skip to content

Ontstoken tandvlees oorzaak

Ontstoken tandvlees merkt men al snel op. Zo kan pijn, irritatie of bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen bijvoorbeeld al duiden op ontstoken tandvlees.

Heeft u last van ontstoken tandvlees? Dan is het van belang uw gebit de juiste mondzorg te bieden om klachten als ontstekingen te voorkomen.

De grootste oorzaak van het ontstaan van ontstoken tandvlees is: slechte hygiëne. Wanneer het gebit niet goed wordt verzorgd of onvoldoende wordt gepoetst, zorgt het ervoor dat de bacteriën in de mond tandplak (of tandsteen) vormen. Wanneer de tandplak niet goed wordt weggehaald tijdens het tandenpoetsen, blijven de bacteriën bestaan. Dit kan leiden tot ontstekingen, waaronder ontstoken tandvlees.

tandarts - ontstoken tandvlees
1K9A7790

Symptomen ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees is niet altijd te herkennen aan klachten. Het verschilt per persoon in hoeverre ontstoken tandvlees zichtbaar is. Wel zijn er een aantal symptomen waaraan het begin van een ontsteking te ontdekken is, zoals:

Ontstoken tandvlees? Maak een afspraak!

Denkt u last te hebben van ontstoken tandvlees? Dan kunt u bij onze praktijk terecht voor het verhelpen van uw ontsteking. Ons team beschikt over jarenlange ervaring in tandheelkunde. Wij helpen u graag weer over een ontstekingsvrij gebit te beschikken. Neem gerust contact met ons op via het contactformulier of door te bellen naar 035 531 5291. Wij staan voor u klaar!

1K9A7767

Wat te doen tegen een tandvleesontsteking?

Laat uw tanden regelmatig controleren bij uw tandarts of mondhygiënist om een gezond gebit te behouden. Zij zijn in staat om uw tandsteen te verwijderen en uw tanden en tandvlees grondig te reinigen.

Ook voorkomt u ontstoken tandvlees door uw tanden goed te poetsen en om ragers of tandenstokers te gebruiken om het gebied rond en tussen de tanden schoon te houden. Hierdoor blijven de ruimtes tussen de tanden open en kan de fluoride goed tussen de tanden komen. Als u pijnlijk tandvlees heeft, moet u uw tanden goed blijven poetsen. Mensen die pijn hebben aan hun tandvlees hebben de neiging om te stoppen met tandenpoetsen. Dit raden wij af! Het is erg belangrijk om uw tanden twee keer per dag te poetsen, zodat u uw tandplak en schadelijke bacteriën in uw mond verwijdert. Dit om verdere verspreiding van een tandvleesontsteking te voorkomen. Gebruik een zachte tandenborstel om de tanden en de tandvleesrand voorzichtig te poetsen. Daarbij is het belangrijk om uw tong te poetsen, omdat de bacteriën zich hier verzamelen. Door uw tong te poetsen, gaat u de verspreiding van deze bacteriën tegen.

Bovendien is het van belang om een gezonde levensstijl voort te zetten. Roken kan bijvoorbeeld uw tandvlees doen ontsteken en het genezingsproces van beschadigd tandvlees vertragen. Tenslotte wordt het afgeraden om mondspoeling met alcohol te gebruiken. Alcohol droogt de mond uit en zorgt ervoor dat de bacteriën zich sneller verspreiden.

1K9A7782

Ontstoken tandvlees behandelen bij Mondzorg Irene

Wilt u de ontsteking aan uw tandvlees laten behandelen? Het team van Mondzorg Irene helpt u graag. Ons team is gespecialiseerd in tandheelkunde. Wij voeren diverse behandelingen uit, waaronder het behandelen van een tandvleesontsteking. U kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier, het telefoonnummer en de mail. Het behouden van een gezond gebit kan bij Mondzorg Irene, want onze experts staan altijd voor u klaar!

Hoe ontstaat een gaatje in de tand of de kies?

Er komen allerlei stoffen in uw speeksel, omdat u de hele dag door eet en drinkt. Het speeksel zit vol met bacteriën. Daarbij zorgt het eten voor het ontstaan van tandplak. De bacteriën veranderen de eetresten in zuur. Hierdoor ontstaat er een zuurstoot die het glazuur kan aantasten en ontstaan er gaatjes. Als er sprake is van een gaatje, is het mogelijk dat het zuur het tandbeen aantast. Daarom is het aan te raden om een gaatje in de tand of de kies zo snel mogelijk te laten vullen. U kunt namelijk van uw gaatjes afkomen door middel van vullingen. Het is mogelijk dat gaatjes pijnlijk aanvoelen. Dit kan vooral voorkomen tijdens het kauwen van etenswaren. Daarentegen kunt u daar ook geen last van hebben. Hierom is het belangrijk dat u op controle afspraken komt bij de tandarts.

Onze behandelingen

Wortelkanaal

Periodiek mondonderzoek

Voor de juiste mondzorg is het belangrijk om ieder halfjaar ter controle…

Ontstoken-tandvlees

Ontstoken tandvlees

Wanneer u last heeft van bloedend tandvlees en uw tandvlees…

Tools

Parodontitis

Loopt u al enige tijd rond met ontstoken tandvlees zonder dit te laten…

U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen, onder andere voor wortelkanaalbehandelingen, facings, vullingen, tanden bleken en het plaatsen van kronen. Bovendien besteedt ons team extra aandacht en tijd aan het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts of andere tandheelkundige zorgvragen. Dit geldt voor zowel jong als oud. Wij besteden namelijk ook aandacht aan kindertandheelkunde. Kinderen zijn vanaf 2 jaar welkom om hun melkgebit te controleren bij de kindertandarts. Op deze manier raakt een kind op jonge leeftijd al vertrouwd met de tandarts en worden eventuele problemen op tijd gesignaleerd en aangepakt. Ook mondzorg voor ouderen is erg belangrijk. Het is voor hen van belang om een goede mondgezondheid te hebben, omdat zij gevoeliger zijn voor ontstekingen en aandoeningen. Zij behoren dan ook tot een kwetsbare groep. Daarnaast is het ook mogelijk dat u last kunt krijgen van ernstige klachten. Voordat u een bezoek wilt brengen aan de spoed tandarts, kunt u hier meer daarover lezen.

Onze patiënten aan het woord...

Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten