Skip to content

Mondzorg ouderen

Het is van belang om het gebit goed te blijven verzorgen. Ouderen zijn namelijk gevoeliger voor ontstekingen en aandoeningen.

De juiste mondzorg kan alleen maar een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van deze kwetsbare groep. Mondzorg Irene biedt daarom ook mondzorg aan voor ouderen voor een optimale mondgezondheid. Wilt u graag weten waarom het van belang is om voor de juiste mondzorg te zorgen en bent u benieuwd naar de kosten? Dan informeren wij u graag.

1K9A7669
1K9A7873

Kunstgebit bij ouderen

Ongeveer driekwart van de Nederlandse ouderen boven de 65 jaar draagt volledig of gedeeltelijk een kunstgebit. En ondanks dat de meeste ouderen een kunstgebit dragen, is het van belang dat zij naar de tandarts blijven gaan. Doordat het kaakbot slinkt, kan het kunstgebit minder goed gaan zitten. Hierdoor is het mogelijk dat er beschadigingen aan het mondslijmvlies ontstaan.

Waarom zijn ouderen kwetsbaar?

Een goede mondgezondheid hangt sterk samen met de algemene gezondheid en het welbevinden van een persoon. Zo kan een slechte mondgezondheid bijvoorbeeld zorgen voor ondergewicht. Dit komt doordat er bij een slechte mondgezondheid pijn ontstaat. En door deze pijn gaan ouderen minder eten.
Veel voorkomende problemen bij een oudere patiënt zijn tandbederf en ontstekingen van het tandvlees en het kaakbot. Daar komen ook aandoeningen van de mondslijmvliezen bij kijken. Door het verwaarlozen van het gebit ontstaat er een grote kans op een tandvleesontsteking en gaatjes. Hoe langer de ouderen met deze kwetsbaarheden rondlopen, des te meer kans op risico’s als afbrekende/loszittende tanden of infecties die pijn veroorzaken.
Verder gebruiken ouderen vaak medicijnen. Medicatiegebruik is een extra risicofactor voor de mondgezondheid. Veel medicatie heeft namelijk invloed op de speekselproductie. Hierdoor neemt de natuurlijke bescherming van het speeksel af en neemt de kans op een droge mond toe.

Wat zijn de kosten voor mondzorg van ouderen?

De kosten voor de mondzorg van ouderen zijn gehanteerd volgens de tarievenlijst van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Wilt u graag weten welke prijzen wij hanteren? U ziet hier een weergave van onze tarieven.

Wilt u graag een afspraak bij ons maken? Neem dan gerust contact met ons op via ons contactformulier of telefoonnummer. Bij Mondzorg Irene helpen wij graag onze oudere patiënten door de juiste voorlichting te geven, het gebit grondig te controleren en eventueel een passend advies te geven, zodat u een gezond gebit behoudt!

1K9A7838

Onze patiënten aan het woord...

Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten