Skip to content

Gevoelige tanden

Gevoelige tanden zijn een veelvoorkomend tandheelkundig probleem 

Heeft u last van gevoelige tanden? Dan is het belangrijk om uw gebit de juiste mondzorg te bieden.

Gevoelige tanden zijn een veelvoorkomend tandheelkundig probleem, waar veel mensen last van hebben. De gevoeligheid van de tanden ontstaat door bepaalde prikkels, zoals warme, koude, zoete of zure voedingsmiddelen en dranken. Deze gevoeligheid kan verschillende oorzaken hebben.

Bij gevoelige tanden wordt het tandbeen, ook wel dentine genoemd, blootgesteld. Het ontstaat meestal doordat het tandglazuur, dat de buitenste laag van de tanden bedekt, wordt aangetast. Een gezonde tand is bedekt met een beschermende laag glazuur, die het tandbeen beschermt. Wanneer het glazuur beschadigd of dunner wordt, wordt het tandbeen blootgesteld, waardoor de zenuwen in de tanden directer in contact komen met prikkels van buitenaf. Daarnaast kan het ook een symptoom zijn van ontstoken tandvlees.

gevoelige tanden
1K9A7838

Oorzaken gevoelige tanden

Het hebben van pijnlijke tanden, kan verschillende oorzaken hebben:

Teruggetrokken tandvlees
Een van de meest voorkomende oorzaak van gevoelige tanden is terugtrekkend tandvlees. De wortel komt bloot te liggen, waardoor gevoeligheid ontstaat. Terugtrekkend tandvlees kan ook tandvleesontsteking of een ernstige variant, parodontitis, veroorzaken.

Tanderosie
Zuren in voedingsmiddelen en dranken kunnen het glazuur aantasten en tanderosie veroorzaken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het overmatig drinken van frisdranken en eten van zure voedingsmiddelen. Het aangetaste glazuur veroorzaakt gevoelige tanden.

Gaatjes
Cariës of gaatjes kunnen zich vormen in de tanden, waardoor het glazuur wordt beschadigd. Dit zorgt wederom voor gevoeligheid.

Overmatig tandenpoetsen
Te hard poetsen of het gebruik van een harde tandenborstel kan het glazuur beschadigen en de tanden gevoeliger maken.

Tandenknarsen
Tandenknarsen of klemmen is iets wat veel mensen onbewust in hun slaap doen. Hierdoor wordt het tandglazuur aangetast. Onze mondhygiënisten kunnen zien wanneer jij dit doet en kunnen advies geven.

Pijnlijke tanden voorkomen

Het voorkomen van gevoelige tanden begint bij een goede mondverzorging. Twee keer per dag uw tanden poetsen is noodzakelijk. We adviseren om met een fluoridehoudende tandpasta en een elektrische tandenborstel uw tanden te poetsen. Hierbij is het belangrijk om niet te hard te poetsen.

Om de ruimtes tussen uw tanden schoon te maken is het belangrijk om te reinigen met een tandenstoker, rager of flosdraad. Daarnaast kan u als aanvulling uw tanden met mondwater spoelen om bacteriën te verwijderen. Verder kunt u gevoelige tanden voorkomen door overmatige consumptie van zure dranken of voedingsmiddelen te vermijden.

Door regelmatig een mondhygiënist te bezoeken kan u gebitsproblemen en dus ook pijnlijke tanden voorkomen.

1K9A7767
1K9A7782

Behandeling gevoelige tanden

Heeft u gevoelige tanden en wilt u dit behandelen? Pijnlijke tanden kunnen een vervelend probleem zijn, maar met de juiste zorg en aandacht kunnen de symptomen worden beheerst. Kom dan langs in onze praktijk. Wij achterhalen eerst waar uw gevoelige tanden vandaan komen. Onze mondhygiënisten kunnen u helpen en adviseren om dit probleem aan te pakken. Daarnaast kunnen wij verschillende behandelingen uitvoeren, zoals het aanbrengen van een beschermende laag of het vullen van gaatjes om de gevoeligheid te verminderen.

Wilt u een afspraak maken bij de mondhygiëniste om gevoelige tanden te verminderen? De mondhygiënisten van Mondzorg Irene staan voor u klaar. Wij zorgen ervoor dat u wordt voorzien van de best mondzorg. Maak hier online een afspraak of neem contact op via 035 5315291.

Hoe ontstaat een gaatje in de tand of de kies?

Er komen allerlei stoffen in uw speeksel, omdat u de hele dag door eet en drinkt. Het speeksel zit vol met bacteriën. Daarbij zorgt het eten voor het ontstaan van tandplak. De bacteriën veranderen de eetresten in zuur. Hierdoor ontstaat er een zuurstoot die het glazuur kan aantasten en ontstaan er gaatjes. Als er sprake is van een gaatje, is het mogelijk dat het zuur het tandbeen aantast. Daarom is het aan te raden om een gaatje in de tand of de kies zo snel mogelijk te laten vullen. U kunt namelijk van uw gaatjes afkomen door middel van vullingen. Het is mogelijk dat gaatjes pijnlijk aanvoelen. Dit kan vooral voorkomen tijdens het kauwen van etenswaren. Daarentegen kunt u daar ook geen last van hebben. Hierom is het belangrijk dat u op controle afspraken komt bij de tandarts.

Onze behandelingen

Wortelkanaal

Periodiek mondonderzoek

Voor de juiste mondzorg is het belangrijk om ieder halfjaar ter controle…

Ontstoken-tandvlees

Ontstoken tandvlees

Wanneer u last heeft van bloedend tandvlees en uw tandvlees…

Tools

Parodontitis

Loopt u al enige tijd rond met ontstoken tandvlees zonder dit te laten…

U kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen, onder andere voor wortelkanaalbehandelingen, facings, vullingen, tanden bleken en het plaatsen van kronen. Bovendien besteedt ons team extra aandacht en tijd aan het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts of andere tandheelkundige zorgvragen. Dit geldt voor zowel jong als oud. Wij besteden namelijk ook aandacht aan kindertandheelkunde. Kinderen zijn vanaf 2 jaar welkom om hun melkgebit te controleren bij de kindertandarts. Op deze manier raakt een kind op jonge leeftijd al vertrouwd met de tandarts en worden eventuele problemen op tijd gesignaleerd en aangepakt. Ook mondzorg voor ouderen is erg belangrijk. Het is voor hen van belang om een goede mondgezondheid te hebben, omdat zij gevoeliger zijn voor ontstekingen en aandoeningen. Zij behoren dan ook tot een kwetsbare groep. Daarnaast is het ook mogelijk dat u last kunt krijgen van ernstige klachten. Voordat u een bezoek wilt brengen aan de spoed tandarts, kunt u hier meer daarover lezen.

Onze patiënten aan het woord...

Lees hieronder de ervaringen van onze patiënten